Бял трън (Silybum marianum) е цъфтяща билка от семейство Сложноцветни, като

...
Бял трън (Silybum marianum) е цъфтяща билка от семейство Сложноцветни, като
Коментари Харесай

Бял трън: Ползи, странични ефекти, дозировка, взаимодействия

Бял  бодил ( Silybum marianum ) е цъфтяща билка от семейство Сложноцветни, като маргаритката. ( 1 )

Има сведения, че белият бодил може да бъде потребен при болести, свързани с черния дроб и жлъчния мехур. Потенциалните изгоди на бял бодил може да се дължат на силимарин , дейна съставна част, открита в билката, за която се твърди, че има антиоксидантно и противовъзпалително деяние. ( 2 )

Може да се приема като чай, масло, смес или добавка под формата на таблетки и капсули.

Тази публикация разказва изгодите от бял бодил страничните резултати, защитните ограничения, дозата и взаимоотношенията.

За какво се употребява бял бодил?

Бял бодил най-често се употребява за разнообразни чернодробни болести, като  хепатит и  цироза . Но се счита, че билката е потребна и при други здравословни проблеми.

Малко от тези изказвания обаче са подкрепени със солидни доказателства.

По-долу са посочени някои изгоди от бял бодил.

Цироза

Силимаринът, деен съставен елемент на белия бодил, може да усъвършенства функционалността на черния дроб и да понижи признаците на цироза или белези на черния дроб. Доказателствата обаче са спорни.

Едно изследване слага под въпрос изгодите от белия бодил при чернодробни болести. Бяха оценени осемнадесет клинични изпитвания на 1088 участници. Като цяло, белия бодил спрямо плацебо или без лекуване няма забележителен резултат върху затрудненията на чернодробното заболяване или чернодробната хистология (микроскопска анатомия на черния дроб). (  3 )

Друг обзор от 2020 година, описващ евентуалните използва на силимарин за черния дроб, отбелязва неговите антиоксидантни резултати при хора с цироза. В прегледа се споделя, че силимарина може да бъде обвързван с по-ниски равнища на смъртност при пациенти с цироза и чернодробно заболяване. ( 4 )

Други изследвания, разглеждащи белия бодил за цироза, са разкрили спорни резултати.

Въпреки че са нужни повече проучвания за това по какъв начин работи, счита се, че белият бодил понижава увреждането на черния дроб, породено от свободните радикали, които се създават, когато черният ви дроб метаболизира токсични субстанции.

Хепатит С

Хората от време на време употребяват бял бодил при хепатит С, вирусна зараза на черния дроб.

Проучване, извършено в Съединените щати, оповестява, че 23% от интервюираните са употребявали билкови добавки за своя хепатит С, като белият бодил е най-честият избор. Проучването разкрива анекдотични доказателства за усъвършенстваното качество на живот измежду тези, които са приемали бял бодил, макар че нямат измерими усъвършенствания на признаците на хепатит като инфектиране на черния дроб. ( 5 )

Проучване от 2012 година удостоверява, че белият бодил може да няма същински удобен резултат върху хепатит С. В изследването пациентите, които са приемали силимарин, деен съставен елемент на белия бодил, всекидневно в продължение на 24 седмици, не са имали обилни усъвършенствания в чернодробните ензими или други индикатори спрямо тези, които са приемали плацебо. ( 6 )

Въпреки че белият бодил може да бъде потребен при хепатит С, са нужни повече изследвания в поддръжка на тези изказвания.

Диабет вид 2

Няколко изследвания демонстрират, че белият бодил може да бъде потребен за хора с диабет вид 2.

В едно такова изследване 45-дневен курс на силимарин, дейната съставна част на белия бодил, покачва антиоксидантния потенциал и понижава възпалението при възрастни с диабет вид 2 в съпоставяне с плацебо. Според учените тези открития допускат, че силимарина може да усъвършенства признаците на диабета като оксидативен стрес и инфектиране. ( 7 )

Систематичен обзор (обобщение на здравна литература по съответна тема), извършен през 2016 година, в допълнение заключава, че постоянното потребление на силимарин може да понижи кръвната захар на гладно и равнищата на HbA1C, два значими фактора при ръководството на диабета. Авторите на прегледа обаче предизвестяват, че качеството на изследванията е неприятно и че са нужни повече изследвания, преди белият бодил да бъде предложен за приложимост. ( 8 )

За обвързваното с възрастта понижаване на мозъчната функционалност

Белият бодил се употребява като обичайно лекарство за неврологични положения като заболяването на Алцхаймер и Паркинсон повече от две хиляди години. (  )

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства, които има, значат, че той евентуално е невропротективен и може да помогне за попречване на утежняване на мозъчната функционалност, което изпитвате с възрастта. ( ) (   )

При изследвания в епруветка и върху животни е потвърдено, че силимарина предотвратява окислителното увреждане на мозъчните кафези, което може да помогне за попречване на мисловен крах. ( ) (   )

Тези изследвания също по този начин демонстрират, че белият бодил може да е в положение да понижи броя на амилоидните плаки в мозъците на животни с заболяването на Алцхаймер. ( ) ( 19 )

Амилоидните плаки са лепкави групи от амилоидни протеини, които могат да се натрупат сред нервните кафези с придвижване на възрастта.

Понастоящем обаче няма изследвания върху хора, изследващи резултатите на белия бодил при хора с Алцхаймер или други неврологични положения като деменция и Паркинсон.

Може да помогне за лекуване на акне

 е хронично възпалително положение на кожата. Въпреки че не е рисково, може да аргументи белези. Хората също може да го намират за мъчително и да се тревожат за резултатите му върху външния им тип.

Предполага се, че оксидативният стрес в тялото може да играе роля в развиването на акне. ( )

Поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни резултати, белият бодил може да бъде потребна добавка за хора с акне.

Интересното е, че едно изследване откри, че хората с акне, които са приемали 210 мг силимарин дневно в продължение на 8 седмици, са имали 53% понижение на лезиите от акне. ( )

Въпреки това, защото това е единственото изследване, са нужни повече висококачествени проучвания.

Белият бодил може да отбрани костите ви

Остеопорозата е заболяване, породено от прогресивна костна загуба.

Обикновено се развива постепенно в продължение на няколко години и предизвиква слаби и нежни кости, които се чупят елементарно даже след леки рухвания.

Белият бодил е посочил в пробни изследвания в епруветка и животни, че подтиква минерализацията на костите и евентуално защищава от загуба на костна маса.  ( ) (   )

В резултат на това откривателите допускат, че белият бодил може да бъде потребна терапия за попречване или закъснение на костната загуба при дами в постменопауза. ( ) (   )

Понастоящем обаче няма изследвания върху хора, тъй че успеваемостта му остава неразбираема.

Страничните резултати и противопоказания

Белият бодил наподобява има малко странични резултати, даже когато се приема в продължение на няколко години, само че при алергия не би трябвало да се приема.

Чести нежелани реакции

Макар и рядко, белият бодил може да провокира редица чести и леки странични резултати.

Честите нежелани реакции на белия бодил, докладвани в изследвания, включват: ( 26 )

  • гадене
  • диария
  • смутен корем
  • газ
  • отичане на корема
  • Главоболие
  • Кожни реакции ( обрив,  екзема сърбеж )
  • Болки в ставите

Обикновено нежеланите реакции ще отшумят, откакто спрете да употребявате бял бодил. Консултирайте се с доктор, в случай че получите тези и други нежелани реакции, с цел да разберете най-хубавия метод да продължите.

Тежки странични резултати

В извънредно редки случаи белият бодил предизвиква тежки алергични реакции, както и анафилаксия, евентуално животозастрашаваща алергична реакция. ( 27 )

Тези реакции могат да зародят, в случай че имате алергия към бял бодил. Ако не се лекува, анафилаксията може да докара до шок, кома, сърдечна или дихателна непълнота или даже гибел.

Моля, потърсете помощ незабавно, в случай че получите тежки нежелани реакции от приема на бял бодил.

Предпазни ограничения

Белият бодил може да не е безвреден за всички. Някои хора би трябвало да вземат защитни ограничения, когато употребяват бял бодил, а други може да се наложи да го заобикалят изцяло.

Някои хора може да са алергични към бял бодил. Белият бодил може да аргументи алергична реакция при хора с алергии към растения от същото семейство, като амброзия, хризантема, невен и маргаритка.

Не се знае задоволително за сигурността на белия бодил за хора, които са бременни или кърмят. Също по този начин не е известно дали белият бодил е безвреден за деца. Следователно може би е най-добре да избягвате белия бодил по време на тези стадии от живота.

Хората с диабет трябва да внимават, когато одобряват бял бодил, защото може да намали кръвната захар.

Дозировка: Колко бял бодил би трябвало да приемате?

Няма насоки по отношение на общоприетата доза бял бодил.

Ако лекари предложи да приемате бял бодил, той може да ви даде целесъобразната доза. Дозировката също нормално е посочена на етикета за питателните стойности на добавките.

Трябва да следвате напътствията за дозиране, с цел да предотвратите странични резултати. Най-общо казано, колкото по-висока е дозата, толкоз по-голям е рискът от странични резултати. Чернодробна токсичност е следена при доста високи дози (10 до 20 грама на ден) силибин, интензивно съединяване на белия бодил.

Настоящите изследвания върху белия бодил употребяват необятен диапазон от дози. Съобщава се, че силимарина, деен съставен елемент на белия бодил, е безвреден при дози от 700 мг три пъти дневно в продължение на 24 седмици. ( 28 )

Необходими са повече изследвания, преди да може да се предложи общоприета доза бял бодил.

Взаимодействия

Не е извънредно добавките да взаимодействат с разнообразни медикаменти, билки, хранителни субстанции или даже други добавки. Белият бодил може да взаимодейства с избрани медикаменти.

Веществата в белия бодил могат да намалят кръвната захар. Поради тази причина хората, които приемат лекарства за диабет, може да се наложи да заобикалят белия бодил. Консултирайте се с доктор, в случай че това се отнася за вас.

Има също изказвания, че белият бодил може да промени метода, по който черният ви дроб метаболизира някои медикаменти, като разредители на кръвта, антибиотици и противовъзпалителни медикаменти. Въпреки това, няма солидни доказателства в поддръжка на тези изказвания.

Независимо от това, взаимоотношенията към момента са вероятни.

Добавки от бял бодил

Добавките от бял бодил нормално се продават под формата на капсули, само че се оферират и като таблетки, масло от бял бодил и течни екстракти.

Някои, само че не всички добавки от бял бодил са вегански. Ако е належащо, не забравяйте да ревизирате етикета, с цел да разберете дали дадена добавка е веган или не.

Белият бодил постоянно се комбинира с други съставки, с цел да се създадат добавки.

Често задавани въпроси

Какво е силимарин?
Силимаринът е интензивно съединяване, намиращо се в семената на белия бодил. Може да се извлече от бял бодил и се споделя, че предлага антиоксидантни и противовъзпалителни изгоди.

Предлага ли се бял бодил като чай?
Белият бодил се предлага в доста форми, в това число чай. Можете да намерите бял бодил като чай от листа или в пакетчета чай.

Използвайте същите защитни ограничения, когато употребявате чай от бял бодил, както бихте създали, в случай че приемате добавки от бял бодил.

Заключение

Белият бодил е билка, която се употребява от години за разнообразни изгоди за здравето. Много от тези евентуални изгоди обаче не са подкрепени от науката.

Млечният бодил се счита за безвреден за множеството хора, само че би трябвало да се вземат защитни ограничения, защото са вероятни странични резултати. Може да се употребява под формата на добавка или като чай.

Говорете с вашия снабдител на здравни услуги, преди да започнете да приемате бял бодил, с цел да сте сигурни, че това е вярната добавка за вас.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР